Comunicarea canina
La fel ca si oamenii, canii au propriul lor limbaj. Metoda de comunicare folosita depinde foarte mult de distanta dintre cele doua animale. Cand doi caini sunt foarte aproape unul de altul ei pot folosi semnale auditive, olfactive si vizuale.
Semnalele auditive reprezinta semnalele sonore pe care caini si le transmit unul altuia si se clasifica în mai multe categorii: latratul scurt, latratul lung, chelalaitul, maraitul, scancetul, geamatul, urletul si pufaitul.
- Latratul scurt: Fiecare stapan distinge in latratul cainelui sau mai multe semnale: avertisment pentru sosirea unor necunoscuti, prezenta unui animal strain, salutul catre membrii familiei care se intorc acasa, jocul cu un prieten sau un copil, teama de un pericol, cerutul hranei, invitatia la joaca.
- Latratul lung: Un latrat puternic cu un ton ostil si prelung. Asa fac deseori noaptea cainii lasati singuri in curte.
- Chelalaitul: Este intotdeauna o cerere de ajutor, a catelului sau a cainelui batran.
- Maraitul: Exista maraitul din timpul jocului (scurt, in gluma, clar) si acela amenintator (prelungit, ostil, neclar).
- Scancetul: Este un "cain cain", provocat de o durere; mai este si un protest sau o cerere de ajutor.
- Geamatul: Exprima o stare proasta si o nemultumire, nerabdare, provoaca mila, cerseste ceva.
- Urletul: Un urlet pe un ton inalt, atat ziua cat si noaptea; cateodata este o reactia la muzica sau la dangatele de clopot.
- Pufaitul: Un fel de stranut de avertizare, un latrat inabusit cu botul inchis, un prim semnal al apropierii unor straini sau al unor zgomote suspecte; pufaind cainele isi intoarce intotdeauna capul spre locul de unde ii provine nelinistea, ca pentru a-l indica.
Semnalele olfactive reprezinta pentru caini un mod de a afla si de a transmite o mare cantitate de informatii. Cainii pot avea multe surse de mirosuri comunicative cum ar fi: mirosirea anala si genitala, defecatia si urinarea, linsul si mangaierile.
Semnalele vizuale sunt foarte bogate in semnificatii. Daca un caine ne priveste cu franchete drept in ochi, are cu noi un raport de intelegere si siguranta. Daca nu ne priveste niciodata drept in ochi inseamna ca nu am reusit sa-i intelegem limbajul si sa stabilim cu el o relatie de colaborare. Daca-si muta privirea dintr-o parte in alta, inseamna ca se teme de noi, nu ne iubeste. Daca un caine necunoscut ne apare in fata amenintator, cu o privire deosebit de fixa, inseamna ca este gata sa ne muste la cea mai mica miscare a noastra: este mai bine sa ramanem pe loc.
Cu cat vom reusi sa întelegem mai bine si mai mult din modul de comunicare al cainilor, cu atat noi oamenii, vom reusi sa ne întelegem mai bine cu cel mai bun prieten al omului, cainele.
CRISTIAN O. - instructor international de dresaj canin,
specialist in recuperarea cainilor
cu
probleme de comportament
|