Agresivitatea canina
Agresivitatea este cea mai serioasa problema de comportament cu care proprietarii de caini se confrunta si, in enorma majoritate a cazurilor, stapanii sunt cei vinovati, iar agresivitatea ar fi putut fi prevenita daca stapanul ar fi avut bunavointa sa afle si sa inteleaga factorii care influenteaza dezvoltarea agresivitatii in comportamentul unui caine si sa actioneze in consecinta, astfel incat bietul animal sa nu devina un pericol pentru cei din jur. Agresivitatea este unul dintre elementele normale ale comportamentului haitei de caini.
Se pot diferentia mai multe tipuri de comportament agresiv:
- agresiunea teritoriala,
- agresiunea ierarhica,
- agresiunea de pradator,
- agresiunea de iritare,
- agresiunea de frica,
- agresiunea maternala.
Un caine poate prezenta mai mult de una dintre aceste tipuri de agresiune. In aceasta clasificare, agresiunea ierarhica este un exemplu de agresiune competitiva, iar cele de iritatie si de frica, precum si agresiunea teritoriala si maternala sunt exemple de agresiune defensiva. Exista, de asemenea, episoade de agresiune atipica, identificate in cazurile de hiperagresiune primara si secundara, precum si in cazul unor afectiuni neurologice.
Este foarte important si sa se observe si sa se studieze secventa comportamentala a agresiunii, adica succesiunea ansamblului actiunilor agresorului. Secventa comportamentala a agresiunii este compusa, cronologic, din trei faze:
- faza de amenintare si intimidare (cainele maraie, arata coltii, isi zburleste parul, ridica urechile si coada),
- faza de atac (se repede asupra adversarului si vrea sa-l prinda de unde poate, pana cand acesta adopta pozitia de supunere),
- faza de asigurare (invingatorul vine si musca mai "cu mila" crestetul sau fata invinsului, isi pune laba pe spatele acestuia.
Exceptand agresiunea de pradator si cea de frica pentru mine ca specialist in recuperarea cainilor cu probleme de comportament, aceasta secventa este importanta, deoarece, atunci cand toate fazele sunt prezente (secventa completa) se vorbeste despre o agresivitate reactionala, iar atunci cand au disparut fazele de amenintare si asigurare, cazul este numit agresiune cu secventa incomoda, ori agresivitatea instrumentala, sau hiperagresivitate secundara.
Sansele de recuperare ale unui asemenea caine (care prezinta una dintre agresiuni) sunt mult mai mari daca programul de recuperare este inceput inca de la primele manifestari ale cainelui.
Programul de educatie consta intr-o disciplina de corectie, care depinde de la caz la caz. Lucrand impreuna cu dumneavostra putem ameliora si intr-un final rezolva orice problema de comportament existenta.
CRISTIAN O. - instructor international de dresaj canin,
specialist in recuperarea cainilor
cu
probleme de comportament
|