Despre caini
Cainele (canis familiaris) este cu siguranta animalul domestic cel mai raspandit si care detine un rol deosebit in ambianta societatii omenesti. De aproape 20.000 de ani a stabilit cu omul un raport atat de strans incat imparte cu acesta multe dintre aspectele cele mai importante ale vietii: alimentatia, casa, munca, joaca si in consecinta, momentele de varf si de cadere ale sortii. O implicare atat de intima si o colaborare atat de profunda, nu numai pe plan practic, dar si pe cel emotiv si afectiv, nu se mai intalnesc la nici un animal, nici macar la cal.
Inca de la inceputul perioadei de domesticire, cainele a prestat pentru om o serie variata de servicii cu un progres evolutiv al animalului. Cainelui nu-i mai revin doar sarcinile de paza, aparare si ajutor la vanatoare, dar si cele de calauza si de ajutor pentru nevazatori si infirmi, de politist, de purtator de mesaje in timp de razboi, de salvator pentru persoane prinse sub daramaturi sau avalanse, pentru a nu mai vorbi de rolul fundamental de prieten.
Dincolo de rasa, de dimensiuni si de aptitudini, in societatea noastra cainele trebuie sa fie considerat mai ales ca un companion, un colaborator, care nu numai ne ajuta, dar ne ofera in plus si neconditionat dragostea si devotamentul sau. El nu cere, in schimb decat sa poata trai conform naturii si exigentelor sale: dar acestea, dincolo de hrana corespunzatoare, de apa proaspata si de un culcus cald presupun si, inainte de toate, raportul afectiv. Un caine nu este "doar un caine" si, cu atat mai putin, o jucarie care poate fi luata sau abandonata dupa propriul capriciu: este o fiinta vie, cu o sensibilitate foarte ridicata, parcurgand un traseu evolutiv in care omul are un rol preponderent. Cand un caine musca, este agresiv, nu exista indoiala ca acest comportament nenatural este provocat de un comportament violent si necorespunzator din partea omului.
Cainele are un coeficient de inteligenta superior fata de multe alte animale, ca pisicile, papagalii, caii, are o disponibilitate deosebita spre asociere si o predispozitie importanta pentru invatare. Datorita sociabilitatii sale are, de asemenea, extraordinara abilitate de a interpreta chair si cele mai mici semnale, inclusiv cele olfactive, provenind de la alti subiecti, fie ei caini sau fiinte umane. Prin aceste calitati reuseste sa stabileasca un adevarat raport de comunicare cu omul si sa devina prietenul acestuia. Din moment ce cainele nu vorbeste, dar comunica prin semnale ale corpului, este de o importanta fundamentala ca omul sa invete sa recunoasca aceste semnale pentru a "le raspunde" in mod adecvat. Chiar daca este foarte inteligent si capabil de un adevarat raport afectiv, cainele nu trebuie sa fie prea "umanizat" si comportarea sa trebuie interpretata in sens canin, nu in sens uman.
CRISTIAN O. - instructor international de dresaj canin,
specialist in recuperarea cainilor
cu
probleme de comportament
|